Rokovo 2023.

TRODNEVNICA U ČAST SVETOM ROKU

Kroz tri večeri smo se sakupili u velikom broju u našoj župnoj crkvi.Svete mise su predvodili nama susjedni župnici. vlč. Zoran Gložinić,župnik u Gornjem Kućanu sa temom „Sveti Rok čudotvorac; drugi dan je predvodio sv. misu vlč. Hrvoje Damiš,župnik u Trnovcu,sa temom:“Sveti Rok liječnik“,a treću trodnevnicu je predvodio vlč. Ivica Puškadija župnik u Gornjem Knegincu, sa temom „Sveti Rok humanitarac“. Trećeg dana smo imali i procesiju od kapelice žalosne Gospe do župne crkve.

Sva tri mlada svećenika su s puno žara i elana i veoma dopadljivo propovijedali Božju riječ. Zahvaljujemo im na trudu i sadržajnim propovijedima koje su nas duhovno približile svetom Roku i njegovom životu.


ROKOVO U JALŽABETU 2023.

Naš drugotni zaštitnik župe sveti Rok obljubljen je u narodu posebno cijelog ovoga kraja a i šire.

Rijeke hodočasnika su od jutra dolazile u naš Jalžabet. Okupio nas je mladić Rok koji je svoj život posvetio služenju okuženima i bolesnima od kuge. Malo je poznata činjenica da je sv. Rok počeo školovanje na najstarijem medicinskom fakultetu u gradu Montpellieru u Francuskoj. Vjerojatno je imao i nekih spoznaja u liječenju bolesnika, ali njega je prije svega vodila vjera u pomaganju bolesnima. Znakom križa na čelu je liječio okužene.

I mi ćemo na početku ovoga svetog slavlja staviti križ na svoje tijelo i dozvoliti Gospodinu da nas ozdravi od duševnih i tjelesnih bolesti.

Jutarnja sveta misa je služena u 8,00 uz prisustvo naših domaćih vjernika, napose domaćica jer su poslije trebale spremati objed za brojnu rodbinu i goste. Na daleko je poznato Jalžabetsko gostoprimstvo.

Procesija: Prvi puta smo uveli procesiju po našem Jalžabetu i očito je da je veoma dobro prihvaćena. Najljepše procesije diljem svijeta su upravo u čast svetom Roku. U Italiji čak na cestu gdje se kreće procesija načine od latica cvijeća raznih boja, likove svetog Roka i slike iz njegova života.

Procesija je krenula predvođena našim ministrantima.

Naš župni zbore je pjevao u procesiji prigodne pjesme. Sudjelovali su naši vatrogasci koji su nosili kip svetoga Roka te članovi našeg KUD-a“Elizabeta“ u narodnim nošnjama. Općinske vlasti na čelu s našim načelnikom g. Rajkom Solarom također su uzeli učešće u cjelokupnom događanju. Naš domaći sin i biskup mons. Vjekoslav Huzjak je uz asistenciju preč Vladimira Magića,domaćeg sina i svećenika našeg dekanata; vlč. Petra Goluba,Hrvoja Damiša i Leonarda Šardija,sudjelovali u ovom lijepom vjerničkom događanju.

Na početku svete mise domaći župnik Matija Vonić sve prisutne je biranim riječima pozdravio.

“Zdravlja,zdravlja dat će Bog kad isprosi sveti Rok“.. Dragi hodočasnici- smisao hodočašća je u hodu prema svetome. U konačnici naš život je životni put prema nebu. Vaš dolazak i molitve kao i preporuke svetom Roku biti će uslišane. Sveti Rok,čudotvorac, liječnik i humanitarac će Vam isprositi mnoga uslišanja vaših molitava.

U prigodnoj propovjedi biskup Vjekoslav je jednostavnim,a ljudima bliskim riječima, približio svetog Roka.

Poslije svete mise pristupili smo otkrivanju biste u čast preč.Stjepana Golubića,koji je bio dugogodišnji župnik, od 1952. do 1986.g. U vrijeme njegovoga župnikovanja zaređeno je preko 10 svećenika. „Duhovni sinovi“ ovoga skromnog i radišnog svećenika,svjedoče da ga je pratila karizma duhovnog oca za mnoga svećenička zvanja iz ove župe. Kako je i sam biskup Vjekoslav istaknuo; „Prije nego smo išli na ferje svojim roditeljima, trebali smo se obavezno javiti župniku“. Biskupova je osobna želja bila da u znak zahvalnosti preč. Golubiću podigne bistu. Ove godine, za Rokovo  mu se ta želje i ostvarila. Vjernički puk je s pažnjom slušao kratko podsjećanje na život i djelo preč. Golubića. Mnogima je ostao u lijepom sjećanju i po svjedočanstvu mnogih bio je lik svećenika kojega se poštivalo i voljelo.

VEČERNJA MISA:  Večernju svetu misu je služio domaći župnik vlč. Matija Vonić. Posebno je istaknuo neke detalje iz života svetog Roka, a posebno se zadržao kod tumačenja znaka križa kojeg je sv. Rok stavljao na čelo bolesnicima i na taj način zazivao Božju pomoć u liječenju od bolesti. Župnik Vonić je potaknuo sve prisutne da svakoga dana svojoj djeci ili bližnjima stave križić na čelo.

Poslije mise župnik Vonić je  zamolio prisutne da pristupe do oltara, te im je uz znak križa na čelu izgovarao i ove riječi;“ OZDRAVIO TE SVETI ROK“. Svi prisutni su pristupili ovom lijepom činu koji se nigdje ne obavlja, te ga je sam župnik po prvi puta učinio. Vidjelo se oduševljenje u očima vjernika i pobožnost kojom su pristupali.

Tako je prošao blagdan svetog Roka u našoj župi sa nekim novim detaljima kojih prije nije bilo. Nadamo se i druge godine 2024. velikom mnoštvu hodočasnika iz svih krajeva, te već sada kličemo DOBRO NAM DOŠLI NA BLAGDAN SVETOG ROKA U JALŽABET.

 Matija Vonić, župnik
Foto: Dragica Bais Petric

© 2024 Župa Jalžabet