Mislav Mikac zaređen za đakona

Iskrene čestitke našem đakonu Mislavu Mikacu koji je jučer 6. listopada u Varaždinskoj katedrali Uznesenja BD Marije zajedno sa četvero svojih kolega primio sveti red Đakonata. Čestitke idu prije svega majci Mariji, sestrama Petri s obitelji i Vedrani kao i ostaloj bližoj i daljnjoj rodbini! Radost toga događaja kojoj smo bili dionici neka prijeđe i na sve nas župljane te Vas sve pozivam da molite za časnog đakona Mislava kako bi se radost primanja Svetog reda nastavila i u dogledno vrijeme po svećeničkom ređenju te proslavi Mlade mise u Jalžabetu!


VARAŽDIN, 6. 10. 2018.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u subotu 6. listopada u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo misno slavlje tijekom kojeg je za đakone zaredio petoricu bogoslova.

Sveti red đakonata primili su Mladen Cikač iz Župe Pohoda BDM Macinec, Andrija Kopjar iz Župe BDM Kraljice svete krunice Remetinec, Dario Levanić iz Župe svetog Mihaela arkanđela Sračinec, Mislav Mikac iz Župe svete Elizabete Ugarske Jalžabet te Rafael Mikec iz Župe svete Marije Magdalene Štrigova.

Uz mons. Mrzljaka svečanu je euharistiju suslavilo tridesetak svećenika Varaždinske biskupije, a u katedrali se okupio i velik broj vjernika iz obiteljskog i prijateljskog kruga mladih bogoslova.

Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike, bogoslove te njihove obitelj i prijatelje, mons. Mrzljak je naglasio kako je velika radost za varaždinsku Crkvu dobivanje novih članova, poslanika u vinogradu Gospodnjem.

U svojoj homiliji mons. Mrzljak je okupljene podsjetio kako su sakramenti vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. To nevidljivo možemo vidjeti očima vjere.

– Nastojimo otvoriti te oči vjere da bismo zaista mogli dohvatiti taj veliki Božji dar, sakrament, svetinju. Sakramenti su nam ponuda, ne prisila. Pozvani smo počevši od krštenja koje izabiru naši roditelji želeći nas usmjeriti putem kršćanskog života. Kod krštenja su nas roditelji upućivali i nakon toga odgajali u vjeri, ali kod primanja sakramenta svetoga reda kandidat mora biti potpuno slobodan. On mora stati u Duh nevidljivoga, onoga što vide samo Bog i čovjek kada ga Bog poziva, a čovjek slobodnom voljom odgovara. Čovjek kaže “evo me Bože, tu sam”. Taj ‘evo me’ kojeg ste sada izrekli mora odjekivati svaki dan cijeloga vašega života. ‘Evo me’ je zapravo svijest na ono što smo po svećeničkom redu pozvani. Krist nam je rekao da nije došao na svijet da mu služe, već da On služi drugima. Odazvali smo se Božjem pozivu da bismo služili narodu. Jedino tada ovaj naš sveti red ima smisao – poručio je biskup Mrzljak.

Biskup je u propovijedi govorio i o hodočašću svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Krašić ranije ovoga tjedna povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

– Blaženi Alojzije je govorio o svom pozivu kojeg je osjećao još u mladosti, ali u jednom trenutku života, kada je vidio negativne primjere svećenika, kao da je odustao. Dugo je razmišljao, ali pobijedila je Božja milost iznutra te je spremno rekao ‘evo me’ pouzdajući se u Gospodina. U tebe se Gospodine, uzdam bilo je njegovo geslo, ali to mora biti geslo svakoga od nas. Vi, dragi kandidati, ulazite u Crkvu koja je poljuljana u svom ugledu zbog grijeha onih koji bi trebali biti svjetlo, svećenika i biskupa, koji nisu bili na visini zadaće koja im je povjerena po svetome redu. Kada smo vidjeli oko 400 svećenika u Krašiću, mogli smo vidjeti 400 dobrih svećenika, ljudi koji su izabrali put svećeništva i trude se živjeti. Tako je i svugdje u svijetu, ali ima i manjina koja je pogriješila te koja stvara sliku da je to karakteristika Crkve. Ali to ni izdaleka nije tako. Zato dragi mladi, ne dajte se pokolebati, budite ustrajni i pokažite da svećenik može biti na svome mjestu izvršavajući što se od njega očekuje, da služi Božjem narodu gdje god ga Crkva pošalje. Svi mi prolazimo kroz razne teškoće i nevolje, ali upravo tada mora biti prisutan taj U tebe se Gospodine, uzdam. Bog je velik, jer u čovjeku može činiti velika djela. To je bit svakog sakramenta. Ustrajmo u molitvi, jer ona nam je potrebna, a Bog po nama može puno toga velikoga učiniti – poručio je varaždinski biskup.

Nakon homilije uslijedio je završni obred primanja petorice bogoslova među đakone, a u đakonsko ruho odjenuli su ih njihovi župnici; Stjepan Markušić, Josip Pavlek, Siniša Dudašek, Josip Vidović i Kristijan Kuhar.

Na kraju svete mise, biskup Mrzljak je čestitao novim đakonima na ulasku u obitelj prezbitera Varaždinske biskupije. Čestitao je i obiteljima ređenika, njihovim roditeljima, braći, sestrama, rodbini, prijateljima i župljanima što su bili na putu zajedno s ređenicima i pomagali ih svojim molitvama.

Goran Damjanić

 

© 2024 Župa Jalžabet