ROKOVO U JALŽABETU 16.08.2024.

Poštovani biskupe Vjekoslave,poštovani kolege svećenici…dragi vjernici i hodočasnici.
Još jedno Rokovo u Jalžabetu. Nije to samo manifestacija nego i svjedočanstvo vjere Jalžabetskog puka. Često čitamo o vjerskim manifestacijama i kao da se sve svodi na zabavu i pjevače koji nastupaju povodom nekih blagdana. I sami mediji razlikuju ono što je vjersko i ono što je svjetovno. Mi vjernici svakako slavimo vjernog svjedoka vjere i čudotvorca svetog Roka. Sveti Rok je u svome mladenačkom životu svjedočio vjeru u Isusa Krista i znakom križa liječio je od najteže bolesti tadašnjega vremena ,kuge. Danas nisu samo tjelesne bolesti prisutne nego više od toga one duhovne,duševne, život bez Boga. Pandemija,potresi poplave,vrućine,neobjašnjive bolesti..i ostale prirodne nepogode su samo upozorenje da idemo krivim putem. Medicina je nemoćna pred navalama raznih bolesti. Ljudi prošlosti su se utjecali pomoći raznih svetaca i sveci su svojom molitvom i zagovorom kod Boga isprosili zdravlje. Tako i sveti Roka danas taj moćni svetac može i nama danas isprositi zdravlje duše i tijela. „Zdravlja, zdravlja dat će Bog kad isprosi sveti Rok“, kaže jedna poznata pjesma u čast svetom Roku. Biskupe Vjekoslave započnite svetu misu. I dobro nam došel.

Zahvala
Zahvaljujem svima Vama na sudjelovanju i molitvama upućenim svetom Roku iz ovoga slavlja.
U prvom redu našem domaćem sinu i biskupu Vjekoslavu, našim svećenicima iz dekanata,našem zboru i orguljašima,čitačima, ministrantima, zvonarima, Vatrogascima koji su nosili kip svetog Roka,članovi KUD-a Elizabeta u narodnim nošnjama,odbornicima,članovima župnog Karitasa i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom slavlju u čast svetom Roku.
Poslije podne možete slobodno razgledati izložbu na lipama,dječji rad u pjesku,anđeoska krila(Leonarda Piljak) na fasadi župne crkve, sliku svetog Roka na fasadi farofa(Matija Sović),a u pastoralnom centru vas čeka izložba dječjih radova, slike 99. godišnje umjetnice Vjere Homan, Strip o svetom Roku, koji sam izdao još u župi Draškovec, te još mnogo zanimljivih radova. Slobodno dođite i razgledajte do 19,00. U 19,00 je Misa za bolesnike sa posebnim blagoslovom.(“ZAGOVOR SVETOG ROKA OSLOBODIO TE OD SVIH BOLESTI I POVRATIO TI ZDRAVLJE”)
Želim Vam Ugodno poslije podne i navratite i u crkvu i preporučite se zagovoru i zaštiti svetog Roka.
Sada bih zamolio biskupa Vjekoslava da otkrije spomen ploču svećenicima pokopanima u našoj župnoj crkvi a potom ćemo primiti i blagoslov. Hvala. Sveti Rok moli za nas.  (Matija Vonić,župnik)

foto; Dragica Bais

© 2024 Župa Jalžabet